Atenti | Periode & År

Atenti var blant de første regnskapsbyråene som testet systemet for periodeavslutning og årsoppgjør, Periode & År. Overgangen fra Visma Finale og Total har bidratt til økt effektivitet i et system som har vært enkelt å lære seg.

– Periode & År er nesten er for enkelt. Flere og flere spør om tilgang og har lyst til å teste.

Det forteller Kathinka Vonheim Nikolaisen, autorisert regnskapsfører i Atenti. Noe leder for IT-avdelingen, Carl Christian Fonder også kan bekrefte.

– Folk har en god følelse knyttet til Periode & År. At Visma klarer å bevare den gode følelsen vi hadde i Total og Finale, det er jo veldig bra. Det er god stemning i gruppa. Jeg har dessuten tre stykker i teamet som ikke har tatt årsoppgjør før. For dem er det lett å lære seg og forstå helheten i Periode & År, for du følger stegene slavisk. I Visma Total er det mer hopping hit og dit, legger Nikolaisen til.

– De ansatte er positive, og stadig flere spør etter tilgang til systemet. Jeg hadde forventet mer motstand, men mange er nysgjerrige og ønsker å teste og komme i gang.

Bli kjent med årsoppgjørsløsningen, Periode & År

Atenti

Atenti AS er et autorisert regnskapskontor med avdelinger i Vestfold og Grenland. Etter 30 år i bransjen teller de i dag cirka 50 ansatte, og betjener mer enn 1 000 kunder i alle bransjer og størrelser. For regnskapsbyrået, er nøkkelen til lønnsomt samarbeid kombinasjonen av flinke regnskapsførere og moderne verktøy. De bruker skreddersydde verktøy og rutiner for å forenkle hverdagen til bedrifter.

Les mer om Atenti her

System for fremtidens skattemelding

Kathinka Vonheim Nikolaisen, autorisert regnskapsfører.

Atenti valgte å gå for Periode & År før produktet var lansert, ettersom Finale og Total ikke har støtte for den nye skattemeldingen som rulles ut i løpet av 2023.

Med den nye skattemeldingen erstattes alle næringsoppgaver og vedleggsskjemaer med næringsspesifikasjon, og alle skjemaer erstattes med temaområder. Derfor er det en viktig jobb å få kunder over til Periode & År, som støtter den nye skattemeldingen.

– Vi prøver nå å komme godt i gang med Periode-delen, for vi ser at årsoppgjørsdelen blir enklere for alle kundene vi har fått inn i Periode & År. I løpet av de neste to årene må alle enkeltpersonforetak og AS ta årsoppgjøret i det nye systemet, så vi planlegger å få over flest mulig, sier Nikolaisen.

Nikolaisen understreker behovet for å starte tidlig med overgangen til nytt system.

–  Det har ikke vært et alternativ å risikere å plutselig stå der, helt uforberedt på innføring av ny metode for årsoppgjør.

Les mer om overgangen til skyen fra Finale og Total her.

– I tillegg til å drive med regnskapsføring og rådgivning, holder jeg i opplæring av ansatte og innføring av nye systemer.

Om Periode & År

Det beste fra Finale og Total flyttes til Periode & År som gir deg full oversikt og kontroll over årsoppgjøret, der mesteparten av arbeidet allerede er gjort i forkant gjennom året, ved hjelp av automatisering og brukervennlighet.
Les mer om Periode & År her.

Første årsoppgjør ble en suksess

Atenti begynte å ta i bruk Visma Periode & År i 2021.

– Det første året har gått veldig fint, og vi har gjort ganske mange årsoppgjør i systemet, og nå har vi satt i gang med periodedelen hos alle. Det kommer til å bli fokus i høst, sier Nikolaisen.

– Når en først har tatt et par årsoppgjør ser en at det går mye, mye fortere. Det er mye mer effektivt. Vi ser at de som har brukt Total i 20 år synes det er bedre å ta årsoppgjør i Periode & År.

Sparer tid på opplæring

Carl Christian Fonder, Leder for IT-avdelingen.

– På IT-siden er det veldig fint at vi nå slipper å drifte to systemer, eller drift i det hele tatt, siden det er i skyen. At vi nå har periode- og årsoppgjør samlet betyr også at vi sparer tid på opplæring av nyansatte i flere parallelle systemer, sier IT-sjef Fonder.

Fonder jobber med support, brukeropplæring, drift og oppdatering – ja, stort sett alt fra A til Å når det kommer til IT.

– De som har vært borti Periode-delen synes det har gått mye lettere enn vi trodde. Vi så for oss at det kom til å gå mye tid til opplæring, at mange måtte gå gjennom kunder én til én. Men systemet var såpass enkelt at den opplæringen ikke var nødvendig! Vi er overrasket over hvor fort det har gått, og flere tok kunder over til det nye systemet ganske raskt, forteller Nikolaisen.

Nikolaisen mener valget av Visma Periode & År gir en fin signaleffekt. Inntil 2021 ble balansedokumentasjon, skattemelding og årsregnskap eksportert som PDF, for så å måtte bli sendt videre via Sharefile. I Visma Periode & År har revisorer tilgang rett i systemet, med umiddelbar tilgang til all dokumentasjonen de trenger.

Bli kjent med: Visma Periode & År

– Nå handler det om å sørge for god flyt i IT-systemene til kundene våre.

Fonder understreker også at kundene deres har en helt annen IT-kompetanse enn tidligere. Det gjør at Atenti er helt avhengoge av å være frempå, for å kunne gi kundene sine den aller beste støtten.

Mer effektivt i skyen

Nikolaisen opplever Periode & År som oversiktlig. Fanefunksjonen blir presentert på en logisk måte, som gjør at selv de nye forstår gangen i et årsoppgjør.

– Det er også veldig fint å ta opp rapporter etterpå. Vi får mer kontroll, med tilgang til alle dokumentene vi trenger.

Nikolaisen begynte som regnskapsfører i 2014, og ser tilbake på hvordan ting var da.

– Før var det mye permer. Forskjellen til i dag er enorm. Nå handler det like mye om å sørge for en flyt i IT-systemene til kundene våre. Også kundene våre har mer IT-kompetanse nå enn før, så vi er helt avhengige av å være frempå for å kunne gi dem den beste støtten.

– Oppdragene våre krever stadig mer IT-bistand på grunn av digitaliseringen. Det fine med å jobbe i skyen er at ting blir korrigert og endret med en gang. Nå tar det mye kortere tid å ordne opp i feil, og systemet er mye mer fleksibelt. Nå kan vi ha tre bilder på skjermen. Det er mye enklere å jobbe i skyen!

– I Periode & År trenger vi bare å skrive inn e-posten til revisoren, og vipps har de tilgang til all dokumentasjonen de trenger, avslutter Nikolaisen.