Publisert:
11.12.2023
Sist endret:
11.3.2024
Anders Tetlie

Nettbasert årsoppgjør er en realitet

De gamle system-klassikerne for årsoppgjør, Finale og Total, går nå til skyen.

Begge vil beholde eksisterende funksjoner, men forflytte seg til det nettbaserte systemet Periode og År som tar over for de gamle traverne.

Visma Total slått sammen med Visma Finale årsoppgjør

I 2014 ble Finale og Total en del av Visma. Total ble opprinnelig utviklet av Mokastet Data, hvor Roar Mokastet var med fra starten i 1985. Hermod Gundersen har fagansvaret i Finale, med over 20 år bak seg i årsoppgjørsbransjen. – Vi var hele tiden konkurrenter, men aldri bitre konkurrenter, sier Roar Mokastet, som nå jobber som utviklingsleder for Periode & År. Periode og År tar over for Finale og Total Visma Finale og Visma Total blir Periode & År.

Nå jobber de i et storteam sammen med mange erfarne og dyktige kollegaer fra begge leire.

– Nå legger vi opp til et ekteskap mellom de to årsoppgjørssystemene i skyen. Automatikk har hele tiden vært en pådriver for det vi gjør, slik at både regnskapsførere og bedriftene har et godt verktøy i en veldig hektisk periode, sier Gundersen. Både Finale og Total er lokalinstallert programvare. Mokastet og Gundersen har lenge visst at neste generasjon årsoppgjør måtte være i skyen og sånn sett at en æra snart er forbi. Se risikoen med lokalinstallert programvare.

– Periode og År er oppe og går og vi har testet det grundig hos et utvalg av kunder, forteller MokastetMokastet er overbevist om de får med seg de aller fleste Total- og Finale-kundene opp i skyen i løpet av relativt kort tid.

– Det er regnskapsbyråene som styrer dette. Vi tilrettelegger for at byråene skal gjøre dette i sitt eget tempo. Men at tiden vi lever i krever at du må flytte til skyen, er det ingen tvil om.

Ny skattemelding krever endringer

Skatteetaten begynte å innføre ny digital skattemelding for personlig næringsdrivende og andre selskapstyper i 2021. Dette vil de fortsette med frem til 2023. Det er dette som virkelig har pushet årsoppgjørssystemene opp i skyen.

– Det at Skatteetaten legger opp til en helt ny måte å levere skattemelding på, hjalp oss å tenke nytt rundt neste generasjons årsoppgjørløsning fra Visma, forklarer Gundersen. Skatteetaten har i flere år varslet overgang til ny digital skattemelding for personlig næringsdrivende og andre selskapstyper, kjent for mange som SIRIUS. Ny skattemelding innebærer en ny måte å jobbe på og å sende inn data for regnskapsførere. Du kan se hva ny skattemelding innebærer for deg som regnskapsfører her.

Målet med prosjektet er å redusere tidsbruken og heve kvaliteten på innsendte opplysninger. Den nye skattemeldingen vil være obligatorisk for enkeltmannsforetak fra årsoppgjøret 2022, mens aksjeselskaper  kan vente et år til før de må gå over til den nye skattemeldingen

Det beste fra begge systemer slått sammen

Både Gundersen og Mokastet ville se på nye muligheter samtidig som de ville ta med seg det beste fra de gamle løsningene til både Total og Finale.– Vi samlet utviklere og fagpersoner og begynte å tegne opp Periode og År. Vi ønsket å ta med oss den erfaringen vi har fra 30 år i markedet og flytte det beste fra Finale og Total opp i skyen, sier Mokastet. Resultatet er et mer pedagogisk system der det er en rød tråd i prosessene som gjør det enklere å arbeide. – Nå er det også mulig for flere i bedriften å kunne ta del i årsoppgjøroppgavene slik at alle kan være med på ulike trinn i årsoppgjøret. Fordelen er at du får mer produksjon og mindre støy fra unødvendige prosesser og funksjoner.