Publisert:
11.12.2023
Sist endret:
19.4.2024
Forfatter:
Anders Tetlie

Årsoppgjøret: Avstemming av periode & år

Frihet til å avstemme på en måte som passer for deg og dine kunder.

Avstemming er ofte et krevende arbeid, men dette skal snart endres. Da vil du få mer frihet til å avstemme på en måte som passer for deg og dine kunder.

Kvalitetssikring med ny GRFS

I nåværende god regnskapsførerskikk (GRFS) er det flere sider som omhandler avstemmingen av et regnskapsoppdrag, og hvordan man skal sikre kvaliteten på regnskapsrapportering. Det finnes heldigvis relevante sjekklister som gjør at du har full kontroll på kvaliteten i arbeidet ditt, men prosessen kan være tidkrevende.

Den nye regnskapsførerloven bidrar blant annet til at avstemming ikke lenger er den eneste måten å kvalitetssikre regnskapet på. Den nye GRFSen slankes med flere sider, og legger til rette for kvalitetsstyring med større grad av fleksibilitet enn tidligere. Du kan friere gjøre avstemming, så lenge du dokumenterer hvorfor du gjør det. Du kan fritt vurdere kunde for kunde, og hvordan du går frem. Hvert regnskapsbyrå kan selv definere hvordan jobben skal gjøres. Og best av alt? Du også avstemme i samme system som du gjør årsoppgjør.

Les mer: Hva er et årsoppgjør?

Periodeavslutning og årsoppgjør på samme sted

De fleste som utfører avstemming i dag forholder seg i stor grad til et tilpasset Excel-skjema, eller annen manuell dokumentering. Andre får lastet data ned fra økonomisystemet, og inn i nevnte skjema. Likevel er det mange som enda sitter og puncher dataene inn manuelt fra både økonomisystem og Altinn. Tastefeil, formelfeil, og det som verre er, skjer oftere enn du aner! Det er både tryggere og mer tidbesparende med et system som henter dataene, sammenstiller dem, og varsler om avvik. Høres nesten ut som det er for godt til å være sant?

Ikke bare finnes systemet. Det samler også alt av bilag og dokumentasjon på ett sted!

Les mer: Nettbasert årsoppgjør i systemet Periode og År.

Du kaster bort tiden når dokumentasjonen må dobbeltlagres, eller når du må laste ned bilag fra økonomisystemet for å deretter måtte lagre det på nytt et annet sted.

Les mer: Derfor er OneStop Reporting det eneste rapporteringssystemet byrået ditt trenger.

Spre arbeidsmengden for årsoppgjøret

Visma Software jobber for at ditt regnskapskontor skal ha en så smertefri arbeidsprosess som mulig. Du skal kunne spre arbeidsmengden utover året, og dele det på flere medarbeidere. På den måten sprer du kompetansen bedre, og har mindre risiko ved for eksempel sykdom. Med automatikk i bunn, og en arbeidsprosess der periodeavslutning naturlig henger sammen med årsoppgjøret, vil du oppleve en stor effekt som sparer deg for mye tid. Årsoppgjøret blir så mye enklere med riktig system!

Ser vi på kravene som settes av ny GRFS så skal all dokumentasjon kunne etterprøves. Derfor er det essensielt at du som oppdragsansvarlig vet hvor all dokumentasjon ligger. Ordtaket sier at tid er penger – og i denne konteksten er det faktisk det!

Vi kopierer avstemmingsdokumentasjon fra periodene inn i årsavslutningen, og du unngår unødvendig dobbeltarbeid og dobbeltlagring. Med GRFS-sjekklister og andre innebygde kontroller kan du også inkludere flere ansatte i prosessen.

Les mer: Årsoppgjøret: Frister og utsettelser.