Publisert:
24.5.2023
Sist endret:
8.2.2024
Hanna Eid
Når passer det best å bytte lønnssystem?
Visste du at det faktisk ikke spiller noen rolle når på året dere bytter lønnssystem?

Når du vurderer å bytte lønnssystem, kjenner du sikkert på en skrekkblandet fryd. Det vil utfordre både deg som jobber med lønn, og resten av de ansatte til å jobbe på en ny og smartere måte.

Et vanlig spørsmål mange har om bytte av lønnssystem, er når på året er det smartest å sette i gang. Det er ikke lenger snakk om når du skal flytte lønnssystemet til skyen, men hvordan!

Les mer: Forbered deg godt med de 10 viktigste grunnene til at du bør flytte til et skybasert lønnssystem.

Ikke lenger noe krav om hittilverdier

Takket være a-meldingen trenger du ikke lenger å ta med alle hittilverdier fra det gamle systemet over i det nye. Du behøver kun de hittilverdiene der saldoen for året i sin helhet har en betydning som for eksempel feriepengegrunnlag og elektronisk kommunikasjon.

Les mer: Fordelene ved å digitalisere lønnssystem og HR-rutiner.

Husk at årsskiftet er travle tider

Desember og januar er gjerne måneder som preges av årsavslutningen og alt annet som skal oppsummeres med ankomsten av et nytt år. Dermed passer det sjeldent godt å sette i gang med å bytte lønnssystem i denne perioden.

Det nye lønnssystemet deres skal gjøre hverdagen enklere, og da krever det også at du har overskudd i overgangsperioden. Du skal sette deg inn i en helt ny måte å jobbe på, samtidig som du skal lære opp både ledere og ansatte.

Les mer: Slik kan du blant annet kartlegge lønnsnivå og sørge for at du rapporterer på aktivitets- og redegjørelsesplikten.

Bytte lønnssystem etter sommerferien?

Å bytte system i en periode der det er rolig på jobben, for eksempel i løpet av sommerhalvåret, kan være lurt. Det er jo gjerne da du har muligheten til å sette deg ned i ro og mak for å bli kjent med det nye systemet, uten å ha årsavslutningen og julebord hengende over deg. Når du blir raskt og godt kjent med et system, kan du raskere skru på automatiseringen og legge vekk de gamle og langsomme manuelle prosessene.

Les mer: Nettbasert lønnskjøring med integrasjoner.

Du kan teste, prøve og feile, og bli trygg og fortrolig med at løsningen alltid er oppdatert på det lovverket som gjelder. Det er jo tross alt det viktigste, at lønnen blir riktig.