Publisert:
24.5.2023
Sist endret:
26.1.2024
Edwin Myrvold-Sijtsma
Hva er 2-faktor-autentisering?
Hvis passordet ditt kommer på avveie, sørger 2-faktor-autentisering for at det ikke skjer med brukerkontoen.

2-faktor-autentisering, også kalt to-trinns-verifisering eller to-trinns-bekreftelse, betyr at du logger deg på ved bruk av to faktorer.

  • Passordet ditt.
  • Engangskode, fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.

For å sikre brukerkontoen din så godt du kan, holder det ikke lenger med et avansert passord. Har du lagt til trinn to i form av kode eller annen identifisering, må inntrengeren komme seg gjennom to dører for å få tilgang til for eksempel e-posten din.

Les mer: Hva er FIDO2 (passordløs innlogging)?

Hvor sikkert er et passord?

Det finnes flere typer låser. De vi åpner med nøkler og de vi åpner med koder. Må låsen åpnes med en nøkkel, trenger du fysisk tilgang til både låsen og nøkkelen. Med en kodelås trenger du bare tilgang til låsen og med litt tålmodighet kan du prøve og feile deg frem til riktig kombinasjon.

Det samme prinsippet gjelder for passordene dine. Jo mer komplisert passord du har, desto større innsats kreves for å knekke det. Problemet er at i motsetning til en vanlig fysisk kodelås, er det ingen begrensninger for hvem som kan prøve å finne ut passordet ditt og få tilgang til brukerkontoen din.

Les mer: Hvorfor og hvor ofte bør bedriften din ta data backup?

Veldig enkelt og utrolig verdifullt

Du er allerede godt kjent med to-faktor-autentisering ved bruk av for eksempel BankID og MinID. Her bruker du en personlig nøkkel i tillegg til et personlig passord for å få tilgang til bankkontoen eller skattemeldingen din.

Les mer: Derfor er passord-manager nødvendig for bedrifter.

I dag tilbyr mange leverandører to-faktor-autentisering til nettbaserte tjenester gjennom koder du får tilsendt på SMS. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere det. Når uhellet først er ute, vil det være en enorm lettelse at du fortsatt har kontroll på kontoen din.