Publisert:
24.5.2023
Sist endret:
26.1.2024
Forfatter:
Stian Estil

Derfor er passord-manager nødvendig for bedrifter

Bruker du et par passord i ulike varianter? Kanskje med 123 inkludert? Da kjører du en risiko.

Selv store selskaper som Facebook og LinkedIn opplever store datainnbrudd med jevne mellomrom. Kanskje ikke rart da menneskelig feil spiller en naturlig faktor i flere tilfeller hvor angrep forekommer.

I Norge har drøyt halvparten av virksomheter med fem ansatte eller flere de siste årene gjennomført tiltak for å øke de ansattes bevissthet rundt sikkerhet. Når menneskelige feil som for eksempel å trykke på lenker i e-poster utgjør 37 prosent av årsakene til hendelsene, tilsier dette at virksomheter fremdeles må jobbe med holdningsskapende arbeid rundt sikkerhet.

Les mer: Hvorfor og hvor ofte bør bedriften din ta backup?

Hva er passord-manager?

Passord manager er en bank der du lagrer alle passordene du bruker over hele internett. Passordene er kryptert og du får tilgang til dem gjennom ett hovedpassord. Hovedpassordet er det eneste du må huske, men det er dette som er nøkkelen til hele banken din av passord. Derfor må det være både sterkt og unikt.

Hva er fordelene med passord-manager?

Først og fremst gjør passord manager livet mye enklere for deg. Du slipper rett og slett å huske selv, samtidig er du sikret både gode og trygge passord som ikke kommer på avveie.

At du også kan lage unike passord for hver enkelt tjeneste og konto du logger inn på er en enorm fordel. Du kan også synkronisere på tvers av alle enhetene du bruker, slik at du får tilgang til tjenestene uansett om du logger på fra mobilen, PC eller tablet. Risikoen for å bli lurt, minsker også. Om du har fått en phising e-post som linker til en falsk innloggingsside, vil ikke brukernavn og passord fylles ut.

Les mer: Hva er phishing og hva gjør du ved et angrep?

Hvilken passord-manager skal du velge?  

Det finnes mange ulike typer på markedet. Du kan blant annet velge mellom

  • Gratisvarianter eller noen du betaler for.
  • Skytjenester eller eller de som er lagret lokalt på en arbeidsstasjon eller enhet.

Dashlane, Lastpass and 1Password er eksempler på Password Managers som støtter både privat- og bedriftskontoer. Visma har gjort en grundig gjennomgang av tilbydere, og landet på å tilby 1Password til alle sine ansatte. Slik kan vi sikre vår sikkerhet når det kommer til passord i hele selskapet. De ansatte kan bruke passord manageren både på jobb og til private kontoer. Målet er å gjøre ansatte bevisste på nettsikkerhet, både på jobb og hjemme.

Les mer: Hva er løsepengevirus?

IT-sikkerhet: Dette må du ha kontroll på

Grunnleggende sikkerhetsfaktorer, slik som gode passordrutiner og definerte tilgangsnivåer til ulike moduler i skytjenesten er et must. I tillegg bør du ha kontroll på:

  • PCer
  • Mobiltelefoner
  • Interne IT-systemer
  • Persondata
  • Etterlevelse av GDPR

Hvordan gjøre risikovurderinger av IT-sikkerheten din?

En risikovurdering vil si å liste opp mulige hendelser og vurdere hvordan bedriften er rustet mot hver enkelt av disse.

Siste artikler