Publisert:
7.7.2023
Sist endret:
26.1.2024
Marthe Aspelund
Hva er konsekvensene av å ansette ChatGPT i bedriften din?
GPT er en forkortelse for Generative Pretrained Transformer. Hva betyr funksjonen i norsk kontekst?

Enkelt forklart samler ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) det den kan om temaet vi mater den med, og genererer et sammendrag av den informasjonen som finnes.

Har KI (kunstig intelligens) som ChatGPT konsekvenser?

Hvis du spør Google om et tema i et bibliotek, vil Google foreslå et par bøker i en bestemt seksjon, mens ChatGPT allerede har lest alle bøkene. En klar konsekvens av dette, er at den samlede informasjonen fra ChatGPT også vil bære preg av innhold som ikke nødvendigvis er på riktig side av loven.  

ChatGPT har vist at det er mulig å generere svindel-epost, phishing-epost og ondsinnet kode. Hackere kan til og med spare kostnader og jobbe raskere, når kunstig intelligens kan bidra med jobben. Funksjonen gjør det også mulig å gjenskape skadevare for infostealer og skrive krypteringsnøkler over flere lag (NRK).

Hvis du tenker at du vil ta i bruk ChatGPT i bedriften din, for eksempel til en chatbot-funksjon som skal avlaste support, er det viktigste at du tenker kritisk over nettopp de punktene nevnt ovenfor. Forskning.no nevner også et par andre viktige punkter som blant annet handler om at ChatGPT ikke klarer å skille mellom relevant og ikke-relevant informasjon. Funksjonen henter bare de opplysningene som trengs for å løse en oppgave. Dersom du mater ChatGPT med irrelevant informasjon, vil programmet faktisk bruke disse opplysningene også i sitt. Funksjonen er heller ikke politisk- eller kjønnsnøytral. Særlig her ligger det enorme fallgruver.

Samtidig skal vi ikke glemme alle de mulighetene et slikt verktøy kan bidra med. Du kan spørre ChatGPT om alt du kommer på og raskt få et sammendrag om et spesifikt tema. Det kan hjelpe deg i gang med hvordan du vil jobbe videre med dette temaet. Det avslutter ikke oppgaven, men gir deg et utgangspunkt.

Les mer: Hva er cybersikkerhet?

Vær også nøye med nedlastingen av selve KIen ChatGPT

Det er allerede vidt spredt at svindlere kan lure deg til å laste ned skadevare som gir seg ut for å være ChatGPT-program for Windows. Svindlerne ber gjerne om betaling for at du skal få tilgang til tjenesten og på den måten får de fatt i kritisk informasjon. De kan også lage utvidelser til nettleseren din som gir dem tilgang til personlig informasjon når du legger til den falske programvaren.

Så hva skal du se opp for?

  • Husk å kun bruke ChatGPT gjennom Open AIs nettsider eller den offisielle mobilappen fra utvikleren som er  tilgjengelig i Norge for iPhone nå, og som er på vei til Android.
  • Last funksjonen ned via App Store og ikke via linker som du får tilsendt i e-post eller på SMS.
  • Forsikre deg om at Open AI står som utvikler og undersøk hva andre skriver i anmeldelsen av appen.

Hvordan ruster du bedriften din for digitale endringer på KI-fronten?

Kunstig intelligens kan også bidra til å forbedre vedlikehold av systemer og utstyr. KI identifiserer nemlig potensielle problemer før de oppstår, noe som kan

øke effektiviteten og redusere kostnadene i bedriften din. Enda en oppgave som KI bidrar til, er å øke IT-sikkerheten i bedriften din.

Det viktigste du gjør for bedriften din, er at du sørger for at dere har gode rutiner og er i beredskap mot eventuelle digitale angrep. En leverandør av de skybaserte systemene deres, sørger for at IT-sikkerheten er ivaretatt.

Skyvettregler for deg som flytter bedriftens systemer til skyen

  1. Vit hva totrinnsverifisering er og bruk det!
  2. Vit hva phishing og løsepengevirus innebærer, og forbered deg på slike angrep.
  3. Ha gode rutiner for behandling av personopplysninger.
  4. Sørg for å ha gode rutiner for informasjonssikkerhet, beredskapsplan og internkontroll.
  5. Forsikre deg om at driftsleverandøren kan dokumentere at de sitter på tilstrekkelige ressurser og nødvendig teknisk kompetanse til å drifte og vedlikeholde tjenesten som skal leveres.

Hvordan skal du sikre alt dette på best mulig måte, slik at du vet at bedriftens IT-sikkerhet er ivaretatt? Ved å la leverandøren din ta vare på IT-sikkerheten, så du kan dedikere din tid og energi til det du er god på!

Kilder: NRK, hanspetter.info, Chat OpenAI, Forskning.no, Digital Norway