Publisert:
24.5.2023
Sist endret:
26.2.2024
Marthe Aspelund
Fordelene med strategisk bruk av skytjenester
– Den generasjonen som er på vei inn i arbeidslivet nå, har en innstilling om at alt kan forenkles.

Du får de skarpeste hodene ved å følge med i timen

– En venn av meg fikk i fjor tilbud om en fjongere tittel og litt høyere lønn. To måneder senere gikk han slukøret tilbake til forrige arbeidsgiver. Grunnen? Systemene til den nye arbeidsgiveren var hundgamle og kronglete. Han orket ikke bruke tiden sin på repetitive oppgaver.

Det forteller administrerende direktør i Visma Software, Øyvind Larsen.

Mangel på faglig utvikling gjør at gode ansatte begynner å kikke etter nye muligheter. Likevel går norske ledere i fellen og lar altfor mange ansatte holde på med repetitive oppgaver som stjeler tid fra å kunne drive faglig utvikling.

– Vil du beholde dine ansatte, må du investere i riktig teknologi.

AI-teknologi og smart automatisering

– Den generasjonen som er på vei inn i arbeidslivet nå, har en innstilling om at alt kan forenkles. Det er ingen som går på kurs og så er de «ferdig med det» lenger. Unge arbeidstakere googler seg frem til svaret og er vant til å tenke problemløsning hele tiden. De er sultne på nye måter å løse ting på. Vil du beholde dine ansatte, må du investere i riktig teknologi.

– Det er overraskende hvor mange arbeidsgivere som ikke tilrettelegger for at de ansatte kan jobbe effektivt og proaktivt.

Les mer: Nettbasert ERP-løsning gjør bedriften din konkurransedyktig

For de som er på jobbjakt, er ikke høyere lønn det som nødvendigvis står øverst på ønskelisten. De fleste slutter fordi de mangler faglig utvikling og tilhørighet. Det forbauser ikke Larsen.

Utdaterte og rigide systemer ødelegger produktiviteten

– Det som er mer overraskende, er hvor mange arbeidsgivere som ikke tilrettelegger for at de ansatte kan jobbe effektivt og proaktivt.  Mange ledere undervurderer hvor viktige systemene de ansatte bruker faktisk er. Når systemene er utdaterte og rigide, skader det ikke bare produktiviteten i bedriften. Det er også en trussel for den langsiktige innovasjonskraften. Til syvende og sist handler ikke digitalisering om «å ta noen grep for å tjene litt mer penger». Å jobbe manuelt med papirer blir ikke lenger sett på som ineffektivt. Det er rett og slett uaktuelt, sier Larsen.

Les mer: – Jo mer tid teknologien frigjør, desto mer tid får vi til å tenke forretning (Jens Petter Reinertsen, daglig leder i Skarpe IT).

– Når systemene er utdaterte og rigide, skader det ikke bare produktiviteten i bedriften. Det er også en trussel for den langsiktige innovasjonskraften.

Han har konkrete eksempler på virksomheter som heller har grepet fatt i mulighetene teknologien tilbyr.

– Bak alle bestillingsapper, handlevogner, betalingsalternativer, sporinger, leveringer og returer ligger det en vanvittig verdikjede. Norske logistikkbedrifter digitaliserer Norge i rekordfart.

Larsen synes det er en fryd å se, og mener at tempoet i varehandelsbransjen bør være til inspirasjon for andre.

– Bedrifter som Oda har nå verden for sine føtter. Fra å være en norsk, liten matbutikk på nett, har de satset internasjonalt. Bak det voksende maskineriet deres er mennesker som virkelig forstår teknologi, og evner å skape verdier og nye arbeidsplasser.

Les mer: Lønnsomme bedrifter går til skyen.

AI-teknologi gjør deg mer konkurransedyktig!

Bedrifter kan ikke tillate seg en arbeidsdag hvor de ansatte puncher data til fingrene blir blå, skriver ut papirer, dobbeltsjekker Excel-rader og graver frem de samme tallene hver mandag. Larsen mener det finnes tre forretningskritiske områder der kunstig intelligens og automatisering kan spille en viktig rolle.

Gevinstene kommer fra å forbedre
1. Faktureringsprosessen.
2. Rapportering.
3. Budsjettering.

– Her kan systemer med kunstig intelligens få unna de manuelle oppgavene. Tidligere var det naturlig å se på historiske tall månedsvis eller kvartalsvis. Dagens skyløsninger gir deg oppdaterte tall på sekundet slik at du både kan ta bedre og raskere beslutninger, samt korrigere fortløpende.

Målet bør være at alle ansatte budsjetterer i et system som automatisk henter inn store datamengder og plukker opp avvik.

Les mer: Derfor er åpent API så viktig for bedriften.

Du oppdager det virkelige gullet bak tallene dine

Kunstig intelligens kan sammenfatte data og presentere hvor mye penger du kommer til å sitte igjen med i morgen.

– Tall er bare tall hvis du kun observerer dem og ikke agerer på bakgrunn av dem. Det er først når du foredler tallene, at du oppdager gullet.

Ifølge Larsen kan det meste i en bedrift gjøres enklere og smidigere ved hjelp av automatisering. Business as ususal er ikke alltid oppskriften på suksess.

– Skal du beholde staben din, må du fri dem fra det kjedelige arbeidet. Manuelle og gjentagende oppgaver som tar lang tid, er den perfekte oppskriften på å drepe motivasjonen. De ansatte vil heller bruke kompetansen de faktisk sitter på, og bruke tiden til kvalitetssikring og analyse av tall slik at de kan tenke vekst og innovasjon.

Les mer: Fem byggeklosser alle digitale bedrifter må ha.

Hva er fordelene med et ERP-system i skyen?

Kort oppsummert er det en vinn-vinn-situasjon å automatisere bedriften din.  Med et nettbasert ERP-system får både du og dine ansatte et system som:

  • Frigjør tid slik at dere kan vie deres fulle oppmerksomhet til fagfeltet deres. Slikt blir det fornøyde ansatte, kunder og god butikk ut av!
  • Gjør at dere har oppdaterte og tilgjengelige data i sanntid som dere kan ta med inn i strategisk arbeid for å bli mer konkurransedyktige. Det betyr at ingen må gå rundt å huske eller tro noe. Nå kan dere vite. Slik blir det god kontroll over både analysedelen og økonomien av, og det fremmer en sterk følelse av å jobbe profesjonelt.
  • Gjør at du ikke behøver å tenke på oppdateringer eller nedetid. Systemet tar seg av oppdateringene automatisk og bevarer samtidig IT-sikkerheten. Da kan dere jobbe effektivt uten forsinkelser og irritasjoner.