Publisert:
24.5.2023
Sist endret:
26.1.2024
Forfatter:
Svein Holanger

Hva er EHF?

Slik kan bedriften din styrke lønnsomheten med elektronisk handelsformat.

Hva er EHF?

EHF (elektronisk handelsformat) er det offentlige standardformatet for efaktura. Alle fakturaer som sendes gjennom den felleseuropeiske digitale infrastrukturen for elektronisk handel (PEPPOL) blir sendt i dette formatet. Bruk av EHF sikrer derfor at du enkelt kan utveksle digitale meldinger mellom dine egne systemer og systemene til dine kunder og leverandører. Det har en rekke fordeler:

Store tid- og kostnadsbesparelser

Istedenfor å sende og motta for eksempel fakturaer per e-post eller post, utveksles e-fakturaer automatisk mellom fakturaløsningene til avsender og mottaker. Dermed får du store besparelser på administrasjon og ressursbruk. For at systemene skal snakke sammen, må informasjonen sendes i et felles format.

Les mer: Dette er e-faktura, eFaktura og EHF faktura

Alle obligatoriske data er med

Et slikt standardformat sørger også for at all pliktig informasjon alltid er med i meldingen. Når du for eksempel skal sende en faktura, vil bruk av efaktura i EHF-standarden sikre at alle obligatoriske data er med.

Fri flyt mellom avsender og mottaker

EHF-meldinger sendes fra avsender til mottaker gjennom en åpen infrastruktur. Du trenger derfor ikke å inngå avtale om efaktura med mottaker på forhånd. Alle selskaper som kan motta meldinger i EHF er innmeldt i et åpent register for mottak av digitale meldinger (ELMA).

Les mer: Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

Store tid- og kostnadsbesparelser

Istedenfor å sende og motta f. eks. fakturaer per e-post eller post, utveksles e-fakturaer automatisk mellom fakturaløsningene til avsender og mottaker. Dermed får du store besparelser på administrasjon og ressursbruk. For at systemene skal snakke sammen, må informasjonen sendes i et felles format.

Alle obligatoriske data er med

Et slikt standardformat sørger også for at all pliktig informasjon alltid er med i meldingen. Når du f.eks. skal sende en faktura, vil bruk av efaktura i EHF-standarden sikre at alle obligatoriske data er med.

Les mer: Hva er aksesspunkt og PEPPOL?

Fri flyt mellom avsender og mottaker

EHF-meldinger sendes fra avsender til mottaker gjennom en åpen infrastruktur. Du trenger derfor ikke å inngå avtale om feks. efaktura med mottaker på forhånd. Alle selskaper som kan motta meldinger i EHF er innmeldt i et åpent register for mottak av digitale meldinger (ELMA).